Qball's Weblog

Speeding up my aspire one/Maak mijn aspire one bruikbaar

Tags General 

Ik heb al eerder geklaagt over de traagheid van mijn aspire one, deze traagheid is vooral te danken aan de uitzonderlijk slechte SSD. Bij voorbeeld firefox zit vaak 10-20 seconden kompleet vast, terwijl de SSD bezig is met wegschrijven.

Nu draai ik al enige tijd de kuki kernel op mijn debian installatie (die de sd reader driver ingebakken heeft) en heb ik afgelopen weekend ge-update naar de laatste bios versie (die een probleem met de sd kaart oplost). Dit stond mij toe mijn root naar de SD kaart te verhuizen en met b.v. grub op de SSD deze te starten.

Het verschil in snelheid is verbluffend, grote blokken lezen is iets langzamer, maar schijven is zo veel sneller. Firefox draait nu normaal zonder continue even vast te zitten en ook evolution werkt weer normaal.

Het sd kaartje is een goedkope klasse 6, ik vraag mij af hoe het verschil zal zijn ten opzichte van een high-end kaart.

M